Copyright 2020 - IMPOL Consulting. Wszelkie prawa zastrzeżone 

BACK

Błonnik, czyli inaczej włókno pokarmowe to zespół substancji ścian komórkowych roślin, które nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik to niezbędny składnik pokarmowy w naszej diecie, który zapewnia mnóstwo energii i pomaga zachować dobrą kondycję naszego organizmy. Układ pokarmowy to siła napędowa naszego organizmu i żeby dobrze funkcjonował każdego dnia potrzebuje wody i błonnika. Bez tych dwóch podstawowych składników układ trawienny spowalnia, a sylwetka nabiera objętości, ale nie tylko. 


Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny


Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (to roślinna celuloza i lignina). Wchłania wodę, lecz się w niej nie rozpuszcza. Dzięki temu zmiękcza stolec, zwiększa jego objętość, przyśpiesza perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia. Nierozpuszczalne frakcje błonnika działają jak miotła. Wędrują przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym, eliminując zalegające resztki.


Błonnik rozpuszczalny (gumy, pektyny) tworzy w jelitach galaretę. Wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, dając poczucie sytości. Opóźnia też moment, w którym pokarm opuszcza żołądek. Rozpuszczalne frakcje błonnika tworzą delikatny żel, który wypełnia żołądek i pokrywa ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego, spowalniając wchłanianie węglowodanów. Ten rodzaj błonnika pomaga także oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii i metali ciężkich. Działa hamująco w czasie biegunek, zmniejsza stężenie cholesterolu, zwiększa wydalenie tłuszczów z kałem, opóźnia wchłanianie trójglicerydów. Błonnik rozpuszczalny stanowi także pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii w jelitach.


Deficyt błonnika w naszej codziennej diecie  w istotny sposób wpływa na stan naszego zdrowia i jest przyczynkiem wielu chorób. 


Błonnik pokarmowy działa ochronnie na układ krążenia na kilka sposobów: ogranicza wchłaniania tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, ogranicza wchłanianie kwasów żółciowych, a także produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W wyniku wieloletnich badań na populacji ponad 300 tys. osób stwierdzono, że zwiększenie spożycia błonnika o 10 g dziennie skutkuje obniżeniem o 14 proc. ryzyka rozwoju chorób serca, a także redukuje o 27 proc. ryzyko zgonu wywołanego na skutek chorób wieńcowych.


W badaniach The European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC) koordynowanych przez International Agency for Research on Cancer przebadano ponad pół miliona osób w celu oceny zależności pomiędzy dietą a chorobami nowotworowymi. W opublikowanym raporcie naukowcy stwierdzili, że w porównaniu z osobami spożywającymi 15 g błonnika dziennie a z osobami dostarczających 35 g tego składnika, ryzyko wystąpienia nowotworów obniżyło się o 40 proc. Obniżenia zachorowalności dotyczy również takich nowotworów jak nowotworów żołądka i przewodu pokarmowego w tym jelita grubego oraz raka piersi.


Kolejnym objawem deficytu włókna pokarmowego w organizmie jest podwyższone stężenie cukru we krwi. Obecność błonnika w diecie kontroluje wchłanianie glukozy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy. 


Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi także może oznaczać niedobór błonnika. Osoby borykające się z podwyższonym cholesterolem szczególnie powinny o tym pamiętać. Włókno pokarmowe wspomaga prawidłową pracę wątroby, dzięki czemu ten organ wytwarza większe ilości kwasu żółciowego z cholesterolu. Dlatego właśnie produkty bogate w błonnik, stopniowo przyczyniają się do zmniejszenia stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie.


Osoby cierpiące na nadwagę lub otyłość również powinny włączyć do swojej codziennie diety błonnik. Substancja ta usprawnia przemianę materii, pomaga pozbyć się zalegających resztek pokarmowych, dzięki czemu łatwiej jest nam zrzucić zbędne kilogramy. Zbyt wysokie ciśnienie krwi to niekiedy również objaw zbyt małej ilości błonnika w diecie.


Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie, a spożywamy go średnio ok. 10-15 gramów. Czyli mam istotny niedobór tego składnika w naszej diecie. Chcąc podwyższyć ilość spożywanego błonnika w codziennej diecie możemy zastosować suplementację. Doskonałym uzupełnieniem tej diety są zaproponowane produkty polskiej firmy DuoLife. 

 

 

1. DuoLife Fiber to suplement diety w formie płynnej, który zawiera kompleks rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, pochodzącego aż z czterech naturalnych źródeł. Szczegóły na temat tego produktu znajdują się na stronie www.vitnatura.pl – link:

https://vitnatura.pl/duolife-fiber-750ml.

 

 

 

2. DuoLife Fiber Powder jest suplementem diety w formie saszetek, zawierającym kompleks rozpuszczalnego błonnika pokarmowego pochodzącego aż z 4 źródeł (w postaci brandowanych składników) oraz zastrzeżoną, brandowaną formułę nukleotydową z drożdży Saccharomyces cerevisiae. Szczegóły na temat tego produktu znajdują się na stronie www.vitnatura.pl  – link:

https://vitnatura.pl/duolife-fiber-powder-20x10g.

 

 

BŁONNIK – Czym m.in. grozi jego deficyt w codziennej diecie?

05 października 2021