Copyright 2020 - IMPOL Consulting. Wszelkie prawa zastrzeżone 

BACK

Mianem probiotyków określamy zawarte w niektórych produktach żywnościowych żywe kultury bakterii lub drożdży. Nazwa probiotyk wywodzi się z greckiego „pro bios” – dla życia. Probiotyki pełnią niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka, gdyż chronią układ pokarmowy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi a  ludzkim przewodzie pokarmowym egzystuje ogromna liczba mikroorganizmów w ilości od 10 mln do 10 mld w 1 g treści, tych dobrych i tych niepożądanych, w zależności od odcinka (jelito cienkie, jelito grube, odbytnica). Ale my musimy dbać o te dobre aby było ich najwięcej bo od tego zależy nasze zdrowie. 

 

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiednich ilościach bardzo korzystnie wpływają na organizm człowieka. Mają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną w jelitach. 


Szczepy drobnoustrojów, które wchodzą w skład probiotyków muszą ściśle przylegać do komórek nabłonka jelit, muszą mieć działanie antagonistyczne do patogennych bakterii układu pokarmowego, powinny też z łatwością skolonizować jelita. Probiotyki nie wytwarzają szkodliwych dla człowieka produktów ubocznych. Wykazują udokumentowany klinicznie pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.


Każdy mikroorganizm uznany za probiotyk musi mieć udokumentowane działanie prozdrowotne. Szczepy drobnoustrojów muszą spełniać wiele wymagań i mogą być uznane za probiotyk, jeśli:

 

  • wykazują zdolność adherencji (przyczepiania się) do komórek nabłonka jelit;
  • łatwo kolonizują przewód pokarmowy;
  • nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu szkodliwych dla organizmu człowieka;
  • są odporne na niskie pH soku żołądkowego;
  • pozostają żywe w obecności żółci;
  • działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych przewodu pokarmowego;
  • zostały wyizolowane z organizmu człowieka;
  • wykazują stabilność i możliwość produkcji biomasy na dużą skalę;
  • wykazują udokumentowany klinicznie korzystny wpływ na zdrowie człowieka;  
  • mają ustaloną przynależność taksonomiczną (rodzaj, gatunek, szczep) nowoczesnymi metodami genetycznymi.

 

Prebiotyki to z kolei produkty, które są wykorzystywane przez pożyteczne mikroorganizmy, głównie mikroflory jelitowej człowieka, przynosząc korzyści zdrowotne dla organizmu ludzkiego. 


Synbiotyk z kolei to połączone probiotyków i prebiotyków.

 

Postbiotyki - to  produkty metabolizmu (przemiany chemiczne zachodzących w organizmach).  Po zjedzeniu, żywność w naszych jelitach poddana jest procesom fermentacyjnym z udziałem bakterii probiotycznych. Produktem tych reakcji są właśnie postbiotyki.

 

Ponieważ mikroflora jelitowa stanowi ważny element bariery jelitowej istotnym jest, aby ją systematycznie odbudowywać. Jest to szczególnie zalecane w trakcie i po zakończeniu antybiotykoterapii dość powszechnie obecnie stosowanej dobie pandemii, eliminującej nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również drobnoustroje pożądane w przewodzie pokarmowym, które musimy odbudować. Jeśli tego nie uczynimy to jest powszechnie wiadomym, że tylko po 7 dniowej terapii antybiotykowej flora bakteryjną w jelitach odbudowuje się nawet przez rok. Jak to przyspieszyć?

 

Jak zwiększyć ilość drobnoustrojów probiotycznych w organizmie?

 

Pierwszym krokiem do zwiększenia ilości probiotyków w organizmie, a tym samym do poprawy równowagi flory jelitowej jest odpowiednia dieta, która sprzyja namnażaniu się dobrych bakterii, zawiera ograniczone ilości węglowodanów w postaci produktów zbożowych i praktycznie wyeliminuje rafinowany cukier.


Żywności probiotycznej jest niewiele. W naszym regionie do najbardziej popularnych produktów spożywczych zawierających bakterie probiotyczne należą: kefir, jogurt naturalny, kwaśne mleko, kiszona kapusta i kiszone ogórki pod warunkiem, że przeszły naturalny proces fermentacji. W przypadku produktów mlecznych powinny pochodzić od krów pasących się na łąkach, a czy takie są w powszechnej sprzedaży? Z uwagi na fakt, że probiotyki w pożywieniu występują ubogo należy sięgnąć po suplementy, które posiadają żywe kultury bakteryjne z klinicznie przebadaną skutecznością  działania tych szczepów bakteryjnych.

 

Takim suplementem, który spełnia wszelkie wymogi, a który sam spożywam i bym polecił innym  jest produkt firmy DuoLife o nazwie ProBactilardii. To kompleksowy suplement diety, złożony z 2 uzupełniających się kapsułek. Kapsułka Synbiotic zawiera prebiotyk (w postaci błonnika z akacji) oraz zastrzeżoną formułę probiotyczną BACTILARDII®, opartą na 4 szczepach bakteryjnych oraz 1 szczepie drożdży. BACTILARDII jest formulacją stworzoną na wyłączność dla DuoLife przez światowego eksperta w dziedzinie probiotyków – kanadyjską firmę Lallemand. Często spotykamy się z opinią, że po terapii antybiotykowej należy pić np. jogurty czy też kefiry ale tam jest przeważnie tylko jeden szczep bakteryjny a tutaj mamy ich 5. Ważne jest również jakie są to szczepy.  W skład formuły BACTILARDII wchodzą szczepy bakteryjne Bifidobacterium bifidum Rosell® R0071, Bifidobacterium longum Rosell® R0175, Lactobacillus helveticus Rosell® R0052 i Lactobacillus rhamnosus Rosell® R0011 oraz szczep drożdżowy Saccharomyces boulardii CNCM I-1079, w proporcjach zastrzeżonych dla DuoLife a zarazem w pełnych porcjach zastosowanych w wielu badaniach klinicznych. BACTILARDII zawierająca: 8 miliardów szczepów bakteryjnych w zastrzeżonych dla DuoLife proporcjach oraz 1 miliard szczepów drożdżowych. Ilość łączna drobnoustrojów to 9 miliardów. Probiotyczne szczepy są zabezpieczone przed niekorzystnym działaniem kwasu żołądkowego i żółci za pomocą zastrzeżonej technologii BIO-SUPPORT opracowanej przez firmę Lallemand. Stabilność szczepów dzięki zastosowanej formulacji w obrębie przewodu pokarmowego dowiedziono w testach przedklinicznych i w badaniach klinicznych.

 

Kapsułka Postbiotic – zawiera postbiotyk w formulacji opartej na kwasie masłowym. 


Suplement diety ProBactilardii cechuje się nie tylko innowacyjnym składem, ale również opatentowaną formulacją w formie mikrogranulek zawartych w kapsułkach HPMC, które mają opóźniony czas uwalniania w jelitach  i opatentowanym opakowaniem bezpośrednim, zapewniającymi maksymalną ochronę szczepów drobnoustrojów zawartych w kapsułce i nie ma potrzeby trzymania ich w lodówce, wystarczy temperatura pokojowa.

 

Innowacyjna kompozycja, niespotykana na rynku: dwie osobne kapsułki w dwóch oddzielnych opakowaniach bezpośrednich w obrębie jednego produktu: jedna kapsułka z probiotykiem i prebiotykiem łącznie (Synbiotic), a druga kapsułka z postbiotykiem. Rozdzielenie składników do dwóch kapsułek umożliwia technologiczne połączenie różnych surowców w jednym preparacie, a jednocześnie nie zaburza ich optymalnego synergistycznego działania i daje 100% gwarancję optymalnej przeżywalności szczepów probiotycznych.

 

 

Osoby zainteresowane nowy produktem firmy DuoLife zapraszam do sklepu www.vitnatura.sklep.pl

 

 

 

 

Więcej informacji na stronie: www.vitnatura.pl

 

 

Czy warto zażywać probiotyki, a jeśli tak to jakie?

23 marca 2021