BACK

WITAMINA C (Kwas askorbinowy) Komórki naszego ciała stale potrzebują witamin: nie raz na tydzień a w każdej sekundzie. Właśnie dla tego przyroda stworzyła dla witamin specjalną kurierską służbę. W przewodzie pokarmowym są one przyswajane o wiele szybciej, niż inne dowolne substancje odżywcze i bezpośrednio, drogą krwi, kierowane do komórek. W ten sposób witamina C, której cząsteczka jest tak prosta, że przyswajana jest już w śluzówce jamy ustnej (i to w ciągu kilku sekund).  

 

Witamina C jest tak ważna dla naszego zdrowia, że nie można wyobrazić sobie choroby, w przebiegu której nie spowodowałaby ona poprawy. Ludzie i świnki morskie to jedyne ssaki, które nie  są zdolne do swej własnej witaminy C. Większość zwierząt wytwarza około 30 mg tej witaminy na 1 kg wagi ciała. Dla człowieka o wadze 70 kg wyniosłoby to ok. 2 g na dzień. Paleontolodzy obliczyli, że zanim, w wyniku ewolucji u człowieka zanikł mechanizm wytwarzania witaminy C, pierwotni ludzie wytwarzali jej w ilości po 2 g dziennie. W stanie stresu zwierzęta produkują siedem razy większą ilość witaminy.

 

Zaleca się na dobę  dawkę witaminy C dla dorosłego człowieka w granicach od 300 nawet do 1500 mg. Witamina ta nie jest toksyczna. Należy pamiętać, że nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu wraz z moczem i dlatego przedawkowanie nam nie grozi.

 

Witamina C spełnia w organizmie m.in. dwa ważne zadania: zabezpiecza układ immunologiczny i stabilizuje psychikę. W ochronie immunologicznej witamina C jest największym wrogiem wszystkich czynników chorobotwórczych, pasożytów, wirusów, mikrobów, a przede wszystkim – wolnych rodników. Wobec cząsteczek witaminy C wolne rodniki są bezsilne a ponieważ niosą one człowiekowi m.in. starość, witamina ta jest jednym z lepszych środków  ochraniających młodość.

 

Witamina C umacnia tkankę łączną, wygładza ścianki naczyń krwionośnych, zaczynając od dużych żył, a na mikroskopijnych naczyniach włoskowatych kończąc. Pomaga w przypadku żylaków i hemoroidów. Szczególnie dobroczynny jest wpływ witaminy C na dziąsła oraz kość szczękową i żuchwę. Wapń i witamina C są naturalnymi stomatologami. Witamina C zabija bakterie wywołujące próchnicę i wzmacnia dziąsła.

 

Witamina C stabilizuje wagę ciała biorąc udział  w syntezie karnityny i aminokwasu niezastąpiona przy tworzeniu się lizyny.  Karnityna wychwytuje z krwi cząsteczki tłuszczu i wprowadza je wnętrza komórek, gdzie ulegają utlenieniu i przekształceniu w energię.

 

Jeśli chodzi o naszą sferę psychiczną, witamina C stymuluje wytwarzanie hormonów i neuropepptydów, przy pomocy których przekazywane są wszystkie nasze odczucia. Od witaminy C zależy również wytwarzanie dopaminy (niezbędnej do pracy mózgu), serotoniny czyli hormonu szczęścia (dającej m.in.rozluźnienie wewnętrzne i dobry sen, wytwarzanej z aminokwasu tryptofanu przy współudziale witaminy C) i acetylocholiny (poprawiającej pamięć i koncentrację uwagi) przeciwdziałając powstawaniu choroby Altzheimera.


W produktach pochodzenia roślinnego witamina C występuje zawsze w połączeniu z bioflawonoidami, które chronią ją przedwczesnym rozkładem. Witamina C jest bardzo wrażliwa na tlen, rozkłada się pod działaniem światła, wysokiej temperatury i powietrza.

 

 

Według danych naukowych:

 

- naturalna witamina C jest o wiele bardziej efektywna,  niż syntetyczna wytwarzana głównie z kukurydzy jako kwas askorbinowy a która ulega bardzo szybko utlenieniu i nie jest odporna na działanie kwasów żołądkowych. Naturalne źródła witaminy C zawierają naturalne komponenty  m.in. tj. bioflawonoidy które  wzmacniają jej działanie i chronią przed szybkim utlenianiem oraz szkodliwym działaniem kwasu solnego w żołądku;

 

- występujące w naturze bioflawonoidy chroniące witaminę C przed rozpadem wzmacniają jednocześnie ścianki naczyń krwionośnych i dlatego zapobiegają tworzeniu się hemoroidów i żylaków;

 

- codzienne przyjmowanie witaminy C  obniża prawdopodobieństwo wystąpienia ataku astmy, poprawia również pracę płuc, zmniejsza ryzyko zaistnienia raka żołądka  i zmian przedrakowych;

 

- u kobiet, przyjmowanie optymalnych ilości witaminy C w ciągu całego życia, może oddalić niebezpieczeństwo powstania raka piersi, szyjki macicy i zmian przedrakowych;

 

- istnieją dane, ilustrujące profilaktyczną rolę witaminy C w odniesieniu do występowania raka jelita grubego, przewodu pokarmowego, pęcherza moczowego i błony śluzowej macicy;

 

- niska koncentracja witaminy C w tkankach uważana jest za czynnik ryzyka zachorowania  na choroby serca;

 

- doskonałe wyniki stosowania witaminy C w charakterze ochrony tłuszczów krwi przed przekształceniem ich w blaszki miażdżycowe czynią z niej doskonałą broń w walce z miażdżycą tętnic;

 

- witamina C spowalnia proces tworzenia się kamieni żółciowych; ludzie cierpiący na kamicę żółciową powinni stale przyjmować dawki tej witaminy;

 

- codzienne przyjmowanie witaminy C zapobiega tworzeniu się katarakty, stanowi antyutleniającą ochronę oczu, obniża ciśnienie wewnątrz gałki ocznej;

 

-  u osób dotkniętych chorobą Altzheimera ilość aluminium w komórkach nerwowych jest czterokrotnie wyższa niż u zdrowego człowieka a  witamina Coraz mikroelementy wapń i cynk chronią nasz organizm przed aluminium i wyprowadzają go z naszych komórek;

 

- witaminy B,C i D zatrzymują przedostawanie się ołowiu do organizmu i wyprowadzają go z komórek;- witamina C wraz z witaminą A tworzą nieodzowne ogniwo procesu walki z infekcjami;

 

Rewelacyjny preparat zwierający witaminę C w płynie oferuje firma DuoLife. Można go kupić w sklepie Vitantura klikające poniższy obrazek.

 

 

 

 

WITAMINA C (Kwas askorbinowy)

26 lutego 2020
Copyright 2020 - IMPOL Consulting. Wszelkie prawa zastrzeżone